Hier in het zuiden des lands is iedereen nog ondergedompeld in het carnavalsgedruis. Tenminste als je er midden in zit, dan denk je iedereen. Maar is dat wel zo?

Zelf ben ik opgegroeid op Curaçao en vond ik het heerlijk om me helemaal uit te leven en uit te dossen samen met familie en vrienden. Het is daar vooral een feest wat je samen viert. Het carnaval is eigenlijk de feestperiode die vooraf gaat aan het katholieke gebruik om veertig dagen te vasten. De vastentijd betekent geen vlees eten en geen feest vieren. En met carnaval gaat dus iedereen los!

Tijdens het carnaval op Curaçao zijn er veel hoogtepunten. Eén ervan is de Gran Marcha op zondagmiddag. Dat is de grote optocht. En de grote afscheidsparade, de Marcha di Despedida, is vandaag dinsdag 13 februari. Dus waarschijnlijk als je dit zit te lezen is het feest nog bezig. Echt een mooie traditie.

In Nederland is het eigenlijk niet zoveel anders. Ook hier heb je de carnavalstraditie, vooral in het zuiden. En ik woon in Tilburg, dus krijg ik er natuurlijk veel van mee. De carnaval wordt wel op een heel andere wijze gevierd. De mensen zijn net zo vrolijk, maar de muziek is totaal anders. Als je er nog niet genoeg van hebt, dan moet je even afstemmen op kanaal 30 bij Ziggo. Het Fijnfisjenie Café is daar bijna continu geopend. En als je dus niet van carnaval houdt, vooral niet naar kanaal 30 gaan.

Want als je inderdaad niet zoveel op hebt met deze van oorsprong katholieke traditie, en je woont in het zuiden, dan kun je maar beter even het land uitgaan. En dat doen dus ook veel mensen. Lekker gaan skiën, langlaufen of wandelen in de met sneeuw bedekte bergen van Oostenrijk of Frankrijk. Of als dat voor jou geen vakantie is, dan kun je ook de zon opzoeken zonder sneeuw. Meer met palmbomen en witte stranden. En wat is nu beter, waar moet je voor kiezen. Nochtans kunnen die discussies interessant zijn. Alhoewel ik niet te lang zou discussiëren. Alles is namelijk goed. Smaken verschillen. Als je dat ook binnen een gezin hebt, dan heb je een uitdaging. Wellicht is dan de oplossing om carnaval te vieren op Curaçao?

Hasta la vista!

Clinton