Regelmatig krijg ik de vraag van klanten of Cuba een leuk land is om te bezoeken. Nu de familie Castro niet meer aan het bewind is, zal er wel veel zijn veranderd en is het niet meer zo’n bijzonder land. Ja daar is een vrij simpel antwoord op te geven….

Het is namelijk nog altijd een heel bijzonder land! Afgelopen zomer heb ik Cuba mogen bezoeken en de indrukken zijn nog altijd overweldigend. Wat een adembenemend mooi land en vooral wat een prachtige mensen! En natuurlijk gaat het sociaal communisme in Cuba veranderen. Het zal naar mijn mening echter niet zo snel gaan zoals je dat wel vaak hoort. Het is een immens groot land en de mensen die er wonen hebben de afgelopen meer dan 60 jaar geleefd onder het strakke communistische bewind. Dat gaat dus niet zomaar veranderen.

In die zin heb je de tijd om er een keer naar toe te gaan. Maar waarom wachten? Het is gewoon een mooi land om nu te bezoeken. Je kunt er prima zelf reizen met een eigen auto of met een groepsreis. Het is een veilig land. De mensen zijn er hartelijk en er is nauwelijks criminaliteit. Natuurlijk moet je als relatief rijke westerling wel op je centjes passen als je daar bijvoorbeeld met een taxi gaat. Altijd eerst een goede afspraak maken wat de taxirit gaat kosten.

En dan het land Cuba. Trinidad, Havana, Viñales, allemaal steden om zeker te bezoeken. Nou ja steden, Viñales is een klein dorpje in de provincie Pinar del Río. Hier vind je vele tabakshuizen waar ze de beroemde Cubaanse sigaren maken. Ook wordt er lokaal rum gemaakt. De plantages kun je bezoeken. En dat moet je ook zeker doen. De gastvrije Cubanen leggen je graag uit naar welke plantage je het beste naar toe kunt gaan. En ook ik kan je daar uiteraard bij helpen. En ’s avonds niet vergeten om in Viñales naar een lokaal muziekcafeetje te gaan. Ik denk dat je vanzelf gaat bewegen….. Fantastisch!

Voor de gehele Cuba reis geldt eigenlijk dat je ogen en oren tekort komt. Dat betekent dat je waarschijnlijk met heel veel foto’s terug komt. Zeker de stad Havana is zeer geschikt voor het maken van prachtige foto’s. Datzelfde geldt voor Trinidad. Het lijkt wel of hier de tijd heeft stilgestaan. Vanuit onze bril bekeken is het één groot openluchtmuseum. Deze stad zou ik ook zeker niet overslaan.

En moet je dan nu meteen naar Cuba? Ja zou ik zeggen, want het is een zeer bijzondere en fotogenieke bestemming. Met prachtige landschappen en een vriendelijke gastvrije bevolking. Die trouwens niet overal Engels spreekt. Dus misschien eerst nog even op Spaanse les?

Hasta la vista!

Clinton

Hasta la vista!

Clinton