Bij Panama denk je op de eerste plaats aan het beroemde kanaal dat de Atlantische en de Stille oceaan verbindt. Eén van de belangrijkste waterwegen ter wereld. Inderdaad het Panamakanaal. Onlangs nog verbreed met behulp van Nederlandse ingenieursbureaus. Het smalle tropische land Panama is een absoluut natuurparadijs wat nog nauwelijks ontdekt is. De República de Panamá grenst in Centraal-Amerika aan Costa Rica en Colombia. De ruggengraat van het land wordt gevormd door het met nevelwoud overgroeide bergketens waar een rijke fauna te ontdekken is.

Een groot contrast is het bruisende Panama City met haar hypermoderne skyline. Als je aan komt vliegen denk je even dat je even dat je te maken hebt met een grote Noord-Amerikaanse stad. Maar niets is minder waar. Panama City beschikt over een prachtig historisch centrum (Casco Viejo). Dit door de Spaanse veroveraars achtergelaten gebied is in 2003 door de Unesco betiteld als werelderfgoed. Hier kun je heerlijk wandelen en jezelf verliezen in de smalle straatjes, monumenten, musea en theaters. Ook de weg die de eilanden rondom Panama City verbindt, de Calzada de Amador, is een zeer bezienswaardige weg, die gebouwd is in 1913. Van een andere orde, maar zeker ook bezienswaardig zijn de beschilderde bussen in Panama. De kleurrijke cult bussen hebben de bijnaam Diablo Rojo en hebben ook altijd de muziek aan staan. Een meer rustige bezienswaardigheid rondom de stad zijn de enorme grote nationale parken waar bijzondere vogelsoorten te zien zijn.

Panama is een echte smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen. Met roots naar onder andere indianen, Afrikanen, Chinezen en Spanjaarden is het lastig om dé Panamees (bevolking ongeveer 3,5 miljoen) te karakteriseren. Wat in ieder geval opvalt is de gastvrijheid waarmee je wordt onthaald. Rondom Panama zijn heel veel eilandjes waar de gastvrijheid helemaal top is. Dit geldt voor het meer toeristische Bocas del Toro en ook voor het eiland Isla Taboga wat ik heb mogen bezoeken. Een eiland met een typische en authentieke Caribische sfeer.

Met zijn dierenrijkdom, vestingwerken en slaperige koloniale stadjes is Panama een land dat nog maar net ontdekt heeft welk geweldig potentieel het bezit. Een bezoek meer dan waard. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die Panama te bieden heeft, neem dan contact met mij op. Ik geeft je dan meer informatie over bijvoorbeeld losse vliegtickets, accommodatie mogelijkheden en pakketreizen. Samen creëren we de mooiste reis naar Panama.