Je wilt een keer een bijzondere reis maken. Niet waar “iedereen” naar toe gaat. Ergens een Lonely Planet plekje. Een onontdekt paradijs. Dat zal in 2018 niet meevallen, want “iedereen” kan overal komen. Toch ben ik op een eiland geweest, wat in ieder geval bijzonder is. Île de la Réunion.

Het eiland is een Frans overzees departement ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius. Dat betekent dus vliegen vanuit Frankrijk. We vertrokken een keer niet van Charles de Gaulle, maar van de andere luchthaven van Parijs; Orly. Een prima rechtstreekse vlucht met Air France. Je land op La Réunion op de luchthaven van Roland Garros. Veel Franse namen. En dat klopt ook wel. Als je niet van Frans of Frankrijk houdt, dan is het niet aan te raden om er naar toe te gaan.

Alles op het eiland is Frans. Het schoolsysteem, de verkeersregels, de politie. Maar bijvoorbeeld ook de Euro. Dat geeft je niet persé een vakantiegevoel, maar is wel handig. En de mensen lopen met stokbrood over straat. Ook die zo typisch Franse gewoonte hebben ze op het eiland overgenomen. En je ziet ook net wat meer dan gemiddeld een Peugeot, Citroën of Renault op de weg rijden. Leuk en ook apart zo ver weg van Frankrijk zelf.

En waarom is het eiland dan zo bijzonder. Omdat het niet ontdekt is bij het massa toerisme en het wel een zeer uniek eiland is. Met een prachtige, nog een keer, met een prachtige natuur. Het is een zeer groen eiland. Je hebt oerwouden, watervallen, rivieren en lagunes. En dat alles in een tropisch klimaat. Met idyllische stranden. Ik ben zelf niet zo heel sportief, maar sporten wordt er ook veel beoefend. Ik heb mensen zien bergwandelen, trektochten, parasailen, etc.

Ik heb natuurlijk wel een rondtocht gemaakt op het wonderschone eiland. En daarbij onder andere de nog actieve vulkaan Piton de la Fournaise bezocht. Jawel actieve! Als je er naar toe gaat, ga je via een soort maanlandschap. Dit wordt genoemd la Plaine des Sables. Alleen dat vond ik eigenlijk de reis al waard. Zo uniek. Dat had ik nog nooit gezien. En dan tenslotte de keuken. Dat vind ik ook altijd belangrijk als ik op reis ben. Genieten van de lokale specialiteiten. En dat is op La Réunion geen probleem. De manier van koken op La Réunion of Creoolse gastronomie is het resultaat van een mengeling van verschillende invloeden van andere kooktradities. Madagaskar, Frankrijk en Indië hebben invloed gehad. Lekker eten dus!

Als je een keer want anders wilt, gewoon doen. Het is een fantastisch eiland!

Bonne journée. À bientôt.

Clinton